Zapiekanka ze szparagami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne ugotowany - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
  • mięso z kurczaka z rosołu - 200 gramów
  • szparagi zielone świeże lub mrożone - 150 gramów
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim (boki również muszą być wyłożone ciastem) i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem a do środka wsyp fasolę, aby podczas pieczenia ciasto zbyt nie wyrosło.
  2. Przygotuj sos carbonara. Fix wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przestudź lekko, dodaj jajka i wymieszaj.
  3. Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm długości kawałki, mięso porwij na mniejsze kawałki.
  4. W dużej misce połącz makaron, mięso oraz szparagi. Dodaj przygotowany Fix i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z zapieczonym spodem z ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.