Zapiekanka ze szparagów, pomidorów i cukinii

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz
  • pomidory - 500 gramów
  • tymianek - 0.5 łyżek
  • sól
  • cukier
  • białe wino - 150 mililitrów
  • oregano - 0.5 łyżek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • szparagi - 300 gramów
  • cukinie - 200 gramów
  • ser gouda - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi zalej osoloną i ocukrzoną wodą i zagotuj.
  2. Cukinie pokrój w plastry, pomidory w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  3. szparagi odcedź, pokrój i kładź na przemian z cukinią w formie wysmarowanej oliwą.
  4. Wierzch posyp cebulą, czosnkiem i ziołami.
  5. do pomidorów, dodaj wino, oliwę i przyprawy. Wymieszaj i polej warzywa.
  6. Całość posyp startym serem.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.