Zapiekanka ziemniaczana a'la borccoli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • duży brokuł - 1 sztuka
  • główka kalafiora - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 300 mililitrów
  • oregano - 4 szczypty
  • bazylia - 2 szczypty
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • pieprz mielony - 2 szczypty
  • ser tarty - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior i brokuł podzielić na małe części i ugotować.
  2. Ziemniaki pokroić w plastry i ugotować.
  3. Ugotowane warzywa odsączyć i przełożyć do jednego dużego garnka i dodać śmietanę , oregano, bazylię, przyprawę Knorr, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku oraz starty ser. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.