Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 800 gramów
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony w kawałku - 200 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • rydze - 15 sztuk
  • śmietana kwaśna gęsta - 250 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oscypek - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.
  2. W rondelku przesmaż posiekaną jedną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz – smaż chwilę. Wlej szklankę wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wymieszaj.
  4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem i posyp startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowa zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.