Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • kalafior - 1 sztuka
  • Fix Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym Knorr - 1 opakowanie
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • śmietana - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Kalafiora pokrój w plastry i dodaj do ziemniaków, gdy te będą półmiękkie. Gotuj jeszcze 2 minuty.
  3. Po tym czasie odlej wodę z garnka. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką, a następnie dodaj razem ze startym czosnkiem do potrawy. Całość ponownie zagotuj i dokładnie wymieszaj. W przypadku gdy danie będzie za gęste, możesz wlać odrobinę odlanej wcześniej wody.
  4. Całą potrawę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku, w 180 °C przez 20 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i ryb.