Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO

1150


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki5 sztuk
kiełbasa zwyczajna1 sztuka
śmietana 18%200 mililitrów
jajka2 sztuki
cebula1 sztuka
ser żółty starty 80 gramów
olej do smażenia1 łyżka
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr1 szczypta
papryka słodka1 łyżeczka
Knorr Przyprawa Włoskie Zioła1 łyżeczka
gałka muszkatołowa1 szczypta
pieprz mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos do zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą – śmietanę wymieszaj z przyprawami (przyprawą włoską Knorr, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą wg uznania.
Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiana, dopraw słodką papryką i przyprawą płatki chili z wędzoną papryką Knorr.
Krok 3
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.
Krok 4
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.
Krok 5
Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Wyrównaj wierzch.
Krok 6
Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekanki z kiełbasą i ziemniakami możesz zwiększyć temperaturę do 200°C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl