Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO

834


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki5 sztuk
kiełbasa zwyczajna1 sztuka
śmietana 18%200 mililitrów
jajka2 sztuki
cebula1 sztuka
ser żółty starty 80 gramów
olej do smażenia1 łyżka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 szczypta
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania.
Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i ostrą papryką.
Krok 3
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.
Krok 4
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.
Krok 5
Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.
Krok 6
Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl