Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj sos do zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą – śmietanę wymieszaj z przyprawami (przyprawą włoską Knorr, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą wg uznania. |
Krok 2 |
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiana, dopraw słodką papryką i przyprawą płatki chili z wędzoną papryką Knorr. |
Krok 3 |
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym. |
Krok 4 |
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj. |
Krok 5 |
Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Wyrównaj wierzch. |
Krok 6 |
Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekanki z kiełbasą i ziemniakami możesz zwiększyć temperaturę do 200°C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu. |