Przygotowanie |
Krok 1 |
Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. |
Krok 2 |
Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. |
Krok 3 |
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. |
Krok 4 |
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach. |