Zapiekanka ziemniaczana z mielonym

3


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe600 gramów
pieczarki250 gramów
cebula2 sztuki
bułka1 sztuka
jajko1 sztuka
pomidory2 sztuki
ziemniaki300 sztuk
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól.
Krok 2
Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony.
Krok 3
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Krok 4
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Autor: aginaaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl