Zapiekanka ziemniaczana z mielonym
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe - 600 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • bułka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • pomidory - 2 sztuki
  • ziemniaki - 300 sztuk
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, fix do mięsa mielonego KNORR, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól.
  2. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony.
  3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
  4. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.