Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 450 gramów
  • cebula - 130 gramów
  • papryka - 190 gramów
  • olej rzepakowy - 40 mililitrów
  • śmietana - 40 gramów
  • mięso mielone wieprzowe lub wołowe - 250 gramów
  • woda - 150 mililitrów
  • ser żółty - 50 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej trzy łyżki oleju na patelni i podsmaż cebulę oraz paprykę pokrojone w kostkę. Smaż, aż zaczną się rumienić, dodaj mięso mielone i smaż nadal, aż zrobi się suche i wysmażone.
  2. Do mięsa dodaj pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i smaż wszystko razem ok. 5 minut, tak aby ziemniaki zrobiły się szkliste. Dodaj wtedy wodę, śmietanę oraz Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr, który nada daniu doskonały smak, i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie. Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie przyciśnij, aby zapiekanka była zwarta. Posyp żółtym serem.
  3. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser zrobił się złocisty.