Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku. |
Krok 2 |
W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą. |
Krok 3 |
Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól. |
Krok 4 |
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut. |
Krok 5 |
W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
Krok 6 |
Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni. |