Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • starty ser żółty - 10 dekagramów
  • mięso mielone - 60 dekagramów
  • obrane i skrojone w plastry ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • czerwona papryka skrojona w paski - 1 sztuka
  • obrana i pokrojona w talarki cebula - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.
  3. Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.
  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
  5. W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.