Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

1


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
oliwa z oliwek1 łyżka
pieprz1 szczypta
śmietana1 szklanka
jajko1 sztuka
sól1 szczypta
starty ser żółty10 dekagramów
mięso mielone60 dekagramów
obrane i skrojone w plastry ziemniaki 1.5 kilogramów
czerwona papryka skrojona w paski 1 sztuka
obrana i pokrojona w talarki cebula 2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.
Krok 3
Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.
Krok 4
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
Krok 5
W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl