Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Składniki:

  • ziemniaki - 10 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 150 gramów
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • koperek świeży - 1 pęczek
  • kolendra - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • masło lub margaryna - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić na płaskiej blaszce.
  2. Cebulę i pieczarki pokroić w talarki, boczek pokroić w kostkę. Koperek posiekaj.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dopraw kolendrą, majerankiem, papryką i pieprzem.
  4. Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, oprósz je jedną minikostką Czosnek Knorr
  5. Ziemniaki przykryj, boczkiem, cebulą i pieczarkami. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki i oprósz je ostatnią minikostką Czosnek Knorr. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, włożyć zapiekankę i zapiekać przez 40 minut.