Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem

10


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki800 gramów
Naturalnie smaczne Lasagne Knorr1 opakowanie
łosoś wędzony, pokrojony w grubą kostkę150 gramów
por, pokrojony w paski0.25 sztuk
śmietana 36%250 mililitrów
cebula1 sztuka
pieprz czarny grubo tłuczony1 łyżeczka
ser żółty, starty4 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty i dopraw do smaku.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pora oraz łososia, dodaj ziemniaki oraz pieprz. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne. Sos gotuj 5 minut.
Krok 3
Połowę białego sosu wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Następnie przygotowany ziemniaczany farsz z łososiem wyłóż na sos.
Krok 4
Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem śmietanowym i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl