Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i porem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 800 gramów
  • Fix Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • łosoś wędzony, pokrojony w grubą kostkę - 150 gramów
  • por, pokrojony w paski - 0.25 sztuk
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz czarny grubo tłuczony - 1 łyżeczka
  • ser żółty, starty - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj śmietanę. Sos gotuj 3 minuty i dopraw do smaku.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pora oraz łososia, dodaj ziemniaki oraz pieprz. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne. Sos gotuj 5 minut.
  3. Połowę białego sosu wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Następnie przygotowany ziemniaczany farsz z łososiem wyłóż na sos.
  4. Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem śmietanowym i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.