Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, pokrój w drobną kosteczkę cebulę i suszone pomidory, posiekaj czosnek i chili. Cebulę i czosnek podziel na dwie części. |
Krok 2 |
Pierwszą część cebuli i czosnku podsmaż na oliwie, dodaj chili, suszone pomidory i szpinak, wlej 50 ml śmietany Rama, całość chwilę podduś, dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Szpinak odstaw na bok. |
Krok 3 |
W garnku zeszklij na oliwie pozostałą porcję cebuli i czosnku, wrzuć ziemniaki, smaż chwilę, po czym wlej pozostałą śmietanę Rama, dodaj tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu. |
Krok 4 |
Wszystko razem gotuj aż ziemniaki puszczą klej – zrobią się szkliste, a skrobia zacznie się rozklejać. |
Krok 5 |
Pierwszą część ziemniaków nałóż wtedy do naczynia żaroodpornego, w środek nałóż porcję szpinaku, przykryj kolejną warstwą ziemniaków i oprósz tartym serem z wierzchu. |
Krok 6 |
Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika na około 25 minut. |