Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

14


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki do pieczenia500 gramów
mrożony szpinak150 gramów
Rama Cremefine do gotowania250 mililitrów
szalotka2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
oliwa z oliwek4 łyżki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr0.5 łyżeczek
Tymianek z Polski Knorr0.5 łyżeczek
pomidory suszone100 gramów
parmezan50 gramów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
małe chili1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, pokrój w drobną kosteczkę cebulę i suszone pomidory, posiekaj czosnek i chili. Cebulę i czosnek podziel na dwie części.
Krok 2
Pierwszą część cebuli i czosnku podsmaż na oliwie, dodaj chili, suszone pomidory i szpinak, wlej 50 ml śmietany Rama, całość chwilę podduś, dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Szpinak odstaw na bok.
Krok 3
W garnku zeszklij na oliwie pozostałą porcję cebuli i czosnku, wrzuć ziemniaki, smaż chwilę, po czym wlej pozostałą śmietanę Rama, dodaj tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Krok 4
Wszystko razem gotuj aż ziemniaki puszczą klej – zrobią się szkliste, a skrobia zacznie się rozklejać.
Krok 5
Pierwszą część ziemniaków nałóż wtedy do naczynia żaroodpornego, w środek nałóż porcję szpinaku, przykryj kolejną warstwą ziemniaków i oprósz tartym serem z wierzchu.
Krok 6
Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika na około 25 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl