Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki do pieczenia - 500 gramów
  • mrożony szpinak - 150 gramów
  • Rama Cremefine do gotowania - 250 mililitrów
  • szalotka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Tymianek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • pomidory suszone - 100 gramów
  • parmezan - 50 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • małe chili - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, pokrój w drobną kosteczkę cebulę i suszone pomidory, posiekaj czosnek i chili. Cebulę i czosnek podziel na dwie części.
  2. Pierwszą część cebuli i czosnku podsmaż na oliwie, dodaj chili, suszone pomidory i szpinak, wlej 50 ml śmietany Rama, całość chwilę podduś, dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Szpinak odstaw na bok.
  3. W garnku zeszklij na oliwie pozostałą porcję cebuli i czosnku, wrzuć ziemniaki, smaż chwilę, po czym wlej pozostałą śmietanę Rama, dodaj tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu.
  4. Wszystko razem gotuj aż ziemniaki puszczą klej – zrobią się szkliste, a skrobia zacznie się rozklejać.
  5. Pierwszą część ziemniaków nałóż wtedy do naczynia żaroodpornego, w środek nałóż porcję szpinaku, przykryj kolejną warstwą ziemniaków i oprósz tartym serem z wierzchu.
  6. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika na około 25 minut.