Zapiekanka ziemniaczano – rybna
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety rybne - 400 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600 gramów
  • ser żółty - 100 gramów
  • pomidory - 400 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  2. Rybę pokrój w kostkę i oprósz przyprawą Knorr.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
  4. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej tym zapiekankę. Zetrzyj ser, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
  5. Po tym czasie posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.