Zapiekanka ziemniaczano – wołowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • mięso mielone wołowe - 30 dekagramów
  • Przyprawa do mięs Knorr
  • pieczarki - 25 dekagramów
  • cebule - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • pomidory - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • olej sojowy - 3 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Posiekaj cebule i pieczarki.
  2. Usmaż posiekaną cebulę razem z pieczarkami.
  3. Pomidory pokrój w plastry. Uduś mięso z pozostałą cebulą. Dopraw Przyprawą do mięs Knorr.
  4. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obydwie mąki i wyrób ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
  5. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i ułóż na dnie 2/3 ciasta ziemniaczanego, na nim mięso z cebulą, a następnie pieczarki z cebulą. Przykryj plastrami pomidorów.
  6. Na pomidorach ułóż pozostałą część ciasta ziemniaczanego. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekankę z ziemniaków i wołowiny piecz w 180°C przez 25 minut.