Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • średni kalafior - 1 sztuka
  • groszek mrożony - 1 szklanka
  • ser mozarella - 125 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior ugotować na parze na pół twardo- nie ma być surowy, ale jędrny i nie rozgotowany. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki. Groszek wrzucić na kilka minut do gorącej wody, odcedzić.
  2. Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć różyczki kalafiora i groszek. Posypać pieprzem, przyprawą Delikat i czosnkiem w mini kostkach. Rozłożyć plastry pomidorów, na nie plastry sera mozzarella.
  3. Zapiekać ok. 10-20 min. w temperaturze 200 stopni.