Zapiekany kalafior z pieczarkami

27


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kalafior świeży lub mrożony450 gramów
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr1 opakowanie
pieczarki300 gramów
śmietana 18%100 mililitrów
masło lub margaryna2 łyżki
ser żółty50 gramów
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
natka pietruszki0.5 pęczków
Przygotowanie
Krok 1
Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Kalafior mrożony gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.
Krok 2
Kalafiora odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż. Kiedy będą rumiane, dodaj do kalafiora.
Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj go.
Krok 5
Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i obsyp dokładnie zapiekankę.
Krok 6
Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl