Zapiekany kalafior z pieczarkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony - 450 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 300 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • ser żółty - 50 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Kalafior mrożony gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.
  2. Kalafiora odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
  3. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż. Kiedy będą rumiane, dodaj do kalafiora.
  4. Sos do warzyw Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj go.
  5. Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i obsyp dokładnie zapiekankę.
  6. Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.