Zapiekany kalafior z twarogiem

Składniki:

  • olej - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana kwaśna - 0.5 szklanek
  • ser żółty starty - 0.5 szklanek
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • twaróg tłusty - 150 gramów
  • kalafior różyczki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki kalafiora dokładnie wypłucz, a następnie ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.
  2. Twaróg zmiksuj z jajkami i żółtym serem. Wymieszaj z kalafiorem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i posyp bułką tartą.
  4. Ułóż w nim masę z kalafiorem i zapiecz.
  5. Przed podaniem polej śmietaną i posyp zieleniną.