Zapiekany kociołek ziemniaczany
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • śmietana kwaśna - 2 łyżki
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 2 plastry
  • żółtko - 1 sztuka
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż w rondlu, aż będzie bardzo chrupiący. Następnie przełóż na talerz.
  2. Na tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią, wlej litr wody.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wody. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę i całość zmiksuj.
  5. Gotową zupę przelej do porcelanowego lub ceramicznego naczynia. Posyp ją boczkiem.
  6. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem i szczelnie przykryj naczynie z zupą.
  7. Wierzch ciasta również posmaruj żółtkiem, a następnie wstaw naczynie do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piecz do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte i zmieni kolor na złoty, czyli około 10 minut.