Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia bez skóry - 400 gramów
  • pomidory - 200 gramów
  • Przyprawa włoska z rozmarynem Knorr - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • szpinak - 150 gramów
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.
  2. Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.
  4. Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapieją przez 10 minut w 180 stopniach.