Zapiekany makaron penne z rukolą

Składniki:

  • makaron penne - 250 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • szynka gotowana - 100 unit
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - ząbek - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • gorgonzola - 100 gramów
  • śmietana 36 % - 200 mililitrów
  • rukola - 200 gramów
  • orzeszki pinii - 2 łyżki
  • parmezan - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Szynkę pokrój w paski, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Orzeszki upraż na patelni.
  2. Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną.
  3. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz szynkę. Ser pokrusz w drobne kawałki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj makaron z przesmażonymi składnikami, dodaj ser - wymieszaj. Wszystko przełóż do naczynia.
  5. Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem na wierzchu ułóż rukolę i posyp orzeszkami.