Zapiekany makaron ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron kolanka - 300 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 5 łyżek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.
  3. Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.
  5. Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.