Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami

68


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
pęczak, ugotowany300 gramów
pierś z kurczaka 2 sztuki
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr1 sztuka
cebula1 sztuka
pieczarki8 sztuk
pomidory suszone5 sztuk
ser pleśniowy typu blue100 gramów
śmietana kwaśna100 gramów
orzechy włoskie, garść
pieprz czarny
natka pietruszki, posiekana1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.
Krok 2
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Krok 3
Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.
Krok 4
Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl