Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pęczak, ugotowany - 300 gramów
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 8 sztuk
  • pomidory suszone - 5 sztuk
  • ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
  • śmietana kwaśna - 100 gramów
  • orzechy włoskie, garść
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki, posiekana - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.
  2. W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  3. Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.
  4. Przygotuj sos pieczeniowy: Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.