Zapiekany ryż z warzywami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • woreczek ryżu, najlepiej ciemnego - 2 sztuki
  • woda-wrzątek - 1 litr
  • marchewka - 2 sztuki
  • seler - 0.5 sztuk
  • por - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj. Wrzuć do bulionu ryż i gotuj 10 minut. Odcedź ryż, następnie przełóż z woreczków do żaroodpornego naczynia.
  2. Pokrój w paski marchew, selera, pora i pietruszkę. Posiekaj drobno czosnek. Pokrój cebulę w kostkę.
  3. Pokrój mięso w plastry, rozbij lekko tłuczkiem i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  4. Dodaj czosnek i cebulę, smaż 1 minutę. Dodaj resztę warzyw i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zalej ryż bulionem, wyłóż na wierzch mięso z warzywami i piecz 20 minut.