Zapiekany ryż z warzywami

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
piersi z kurczaka2 sztuki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
woreczek ryżu, najlepiej ciemnego2 sztuki
woda-wrzątek1 litr
marchewka2 sztuki
seler0.5 sztuk
por1 sztuka
cebula1 sztuka
pietruszka1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść kostki Knorr w 1 litrze wrzątku, zagotuj. Wrzuć do bulionu ryż i gotuj 10 minut. Odcedź ryż, następnie przełóż z woreczków do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Pokrój w paski marchew, selera, pora i pietruszkę. Posiekaj drobno czosnek. Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3
Pokrój mięso w plastry, rozbij lekko tłuczkiem i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 4
Dodaj czosnek i cebulę, smaż 1 minutę. Dodaj resztę warzyw i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zalej ryż bulionem, wyłóż na wierzch mięso z warzywami i piecz 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl