Zapiekany ser Raclette z jajkiem
  • 70 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • słodkie ziemniaki - 300 gramów
  • Przyprawa do ziemniaków Knorr - 2 łyżki
  • jaja - 6 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • grzyby - 200 gramów
  • dymka - 1 pęczek
  • szpinak baby - 100 gramów
  • pomidorki cherry - 200 gramów
  • dojrzałe awokado - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • szynka - 150 gramów
  • Ser typu raclette - 400 gramów
  • Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 6 łyżek
  • Sos Hellmann's Chilli - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.
  2. Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.
  3. Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
  4. Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.
  5. Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.