Zasmażana kapusta z grzybami
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Prawdziwki pokrojone w plastry - 200 gramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Kiełbasa (najlepsza jałowcowa) pokrojona w kostkę - 200 gramów
  • Młoda kapusta posiekana w cienkie plastry - 400 gramów
  • cebula pokrojona w kostkę - 2 sztuki
  • posiekany koperek - 20 gramów
  • posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki
  • sok z 1 cytryny - 3 łyżki
  • olej roślinny - 50 gramów
  • masło - 100 gramów
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • wywar z mięsa i warzyw - 400 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej.
  2. Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając.
  4. Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny.