| |||||||||
| Składniki | ||
| Prawdziwki pokrojone w plastry | 200 gramów | |
| Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
| Kiełbasa (najlepsza jałowcowa) pokrojona w kostkę | 200 gramów | |
| Młoda kapusta posiekana w cienkie plastry | 400 gramów | |
| cebula pokrojona w kostkę | 2 sztuki | |
| posiekany koperek | 20 gramów | |
| posiekany ząbek czosnku | 3 sztuki | |
| sok z 1 cytryny | 3 łyżki | |
| olej roślinny | 50 gramów | |
| masło | 100 gramów | |
| mąka pszenna | 2 łyżki | |
| wywar z mięsa i warzyw | 400 mililitrów | |
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej. |
| Krok 2 |
| Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. |
| Krok 3 |
| Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając. |
| Krok 4 |
| Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny. |
| Autor: Piotr Murawski |