|
Składniki | ||
Prawdziwki pokrojone w plastry | 200 gramów | |
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
Kiełbasa (najlepsza jałowcowa) pokrojona w kostkę | 200 gramów | |
Młoda kapusta posiekana w cienkie plastry | 400 gramów | |
cebula pokrojona w kostkę | 2 sztuki | |
posiekany koperek | 20 gramów | |
posiekany ząbek czosnku | 3 sztuki | |
sok z 1 cytryny | 3 łyżki | |
olej roślinny | 50 gramów | |
masło | 100 gramów | |
mąka pszenna | 2 łyżki | |
wywar z mięsa i warzyw | 400 mililitrów | |
pieprz czarny mielony | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku na oleju podsmaż kiełbasę, cebule i grzyby, dodaj kapustę, czosnek, wszystko zalej wywarem ugotowanym wcześniej. |
Krok 2 |
Dodaj kostkę Knorr, wszystko razem gotuj około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. |
Krok 3 |
Na patelni rozpuść masło, połącz je z mąką, dodaj do kapusty cały czas mieszając. |
Krok 4 |
Kapustę gotuj jeszcze około 20 minut, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny. |
Autor: Piotr Murawski |