Zawijaniec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 5 łyżeczek
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 130 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • serek homogenizowany - 250 gramów
  • orzechy laskowe mielone - 250 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz mieszając składniki.
  2. Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek homogenizowany wymieszaj mikserem w misce.
  3. Następnie wyjmij ciasto i podsypując mąką zagnieć, aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.
  4. Rozwałkuj ciasto na 2 kwadraty 40x40 cm podsypując mąką.
  5. Rozprowadź farsz po całej powierzchni ciast.
  6. Następnie zawiń osobno każde z nich i włóż zawijarńe do wysmarowanych tłuszczem foremek.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz około 50 minut.