| |||||||||
| Składniki | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów | |
| mąka | 20 dekagramów | |
| drożdże | 3 dekagramy | |
| żółtko | 3 sztuki | |
| kwaśna śmietana | 2 łyżki | |
| Nadzienie: | ||
| mielony orzech włoski | 25 dekagramów | |
| białko | 3 sztuki | |
| cukier puder | 20 dekagramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce. |
| Krok 2 |
| Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę. |
| Krok 3 |
| Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem. |
| Krok 4 |
| Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć. |
| Krok 5 |
| Piec ok. 45 min w temp. 220 st. |
| Krok 6 |
| Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |