Zawijaniec orzechowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 220 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • drożdże - 3 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • nadzienie
  • mielony orzech włoski - 25 dekagramów
  • białko - 3 sztuki
  • cukier puder - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć.
  5. Piec ok. 45 min w temp. 220 st.
  6. Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową.