|
Składniki | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów | |
mąka | 20 dekagramów | |
drożdże | 3 dekagramy | |
żółtko | 3 sztuki | |
kwaśna śmietana | 2 łyżki | |
Nadzienie: | ||
mielony orzech włoski | 25 dekagramów | |
białko | 3 sztuki | |
cukier puder | 20 dekagramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce. |
Krok 2 |
Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę. |
Krok 3 |
Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem. |
Krok 4 |
Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć. |
Krok 5 |
Piec ok. 45 min w temp. 220 st. |
Krok 6 |
Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |