Zawijaniec orzechowy

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
mąka20 dekagramów
drożdże3 dekagramy
żółtko3 sztuki
kwaśna śmietana2 łyżki
Nadzienie:
mielony orzech włoski25 dekagramów
białko 3 sztuki
cukier puder20 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2
Posiekać Kasię z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 3
Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć.
Krok 5
Piec ok. 45 min w temp. 220 st.
Krok 6
Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl