Zawijaniec po lubelsku

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • jajka - 3 sztuki
  • orzechy włoskie - 3 łyżki
  • goździki - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 3 łyżki
  • kapusta kiszona - 0.5 kilogramów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • grzyby suszone - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimna przegotowana wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, odcedź, a wywar zachowaj.
  2. Kapustę kiszona poszatkuj, a grzyby pokrój w paski. Przełóż do garnka zalej wywarem z grzybów, dodaj listki laurowe , ziele angielskie i goździki, gotuj ? godziny.
  3. Obrana cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem około 25 minut.
  4. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej, odetnij pasek o szerokości 3cm i wytnij z niego dekoracje. 2 jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno pokrój.
  5. Orzechy grubo posiekaj.
  6. Z kapusty usuń ziele angielskie i listki laurowe, dodaj orzechy i jajka , przypraw i przestudź.
  7. Rozłóż na cieście i zwiń. Przyklej na wierzchu dekoracje z ciasta. Posmaruj rozkłóconym ostatnim jajkiem. Piecz pół godziny w 200 stopniach.