Zawijaski schabowe ze szpinakiem na ziemniaczanej dachówce
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab - 5 plastrów
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • masło klarowane - 50 gramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 1 szklanka
  • małe jabłka - 4 sztuki
  • płatki migdałów - 1 opakowanie
  • starty żółty ser - 50 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ewentualnie zamiast jabłek cebula - 2 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Schab myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem,posypujemy przyprawą oraz solą i pieprzem.
  2. Na plastrach układamy, świeży umyty i osuszony szpinak oraz suszone pomidory, mocno zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy na klarownym maśle ok.5 min. z każdej strony.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do robota i tnięmy na bardzo cienkie plasterki. Jabłka umyte i wydrążone także wrzucamy do robota, ale nie obieramy ze skórki.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy plasterki ziemniaków jeden na drugim tak jak dachówki,następnie plasterki jabłek i znowu ziemniaki,potem starty drobniutko ser,zalewamy wszystko śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem  na wierzch płatki migdałów posypujemy.
  5. Pieczemy w tem.200stC ok. godziny,w tym czasie co jakiś czas dociskamy drewnianą łyżką, żeby wszystko dobrze się połączyło. 
  6. Kiedy ostygnie delikatnie tniemy nożem kawałki i wyjmujemy na talerze,dachówka ma cieniutkie warstwy,jest lekko słodka w smaku.Jeśli ktoś chce zamiast jabłek można dodac podsmażoną w kostkę cebulę,wtedy zapiekanka zmienia smak.ujemy przyprawą oraz sólą i pieprzem.