Zawijaski z serem i natką pietruszki
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ser salami w plastrach - 4 sztuki
  • schab w plastrach - 4 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • sól do smaku - 0.5 łyżeczek
  • łyżka masła - 1 sztuka
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 1 sztuka
  • tarta bułka - 0.5 szklanek
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu cieniutko rozbiłam,tak aby nie poprzerywac mięsa.Opruszyłam solą i pieprzem.Posmarowałam cienką warstwą masła i posypałam zielona natka pietruszki.Na każdy palaster ułożyłam ser i zwinęłam w roladki.Przekułam długą wykałaczką do szaszłyków i obtoczyłam najpierw w rozkłuconym jajku a pózniej w tartej bułce.Obsmażyłam na patelni i przełożyłam na talerz.
  2. W 300 ml zimnej wody rozmieszałam trzy czubate łyżki sosu.Zagotowałam sos i włożyłam do niego roladki.Zmniejszyłam ogień i dusiłam pod przykryciem około 20 minut. Podałam z surówką i ziemniakami.