Zawijasy z soli - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • sola - 500 gramów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • Przyprawa do ryb Knorr - 2 łyżki
  • cukinia - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów
  • śmietana 12% - 200 mililitrów
  • bułka tarta - 20 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę po rozmrożeniu umyj, osusz i dopraw Przyprawą do ryb Knorr.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Sparz ją krótko w osolonym wrzątku, a następnie ostudź w zimnej wodzie.
  3. Na zamarynowanej rybie układaj plastry cukinii i zawijaj roladki dość ciasno.
  4. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i skrop sokiem z cytryny.
  5. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Podsmaż na rozgrzanej oliwie i zalej 12% śmietaną. Dopraw solą i pieprzem, po czym chwilę gotuj.
  6. Przygotowanym sosem zalej zawijasy, posyp je tartą bułką. Całość piecz w piekarniku przez około 25 minut.
  7. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią gotową potrawę.