Zbójnickie placki

Składniki:

  • mięso wołowe - 500 gramów
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby w 0,5 litra wody. Potem ugotuj je w tej samej wodzie.
  2. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.Cebulę posiekaj i przyrumień.
  3. Do wody z grzybów dodaj cebulę, mięso, grzyby - całość przelej do rondla. Dodaj Fix Gulasz Knorr i duś 1 godzinę na małym ogniu, pod przykryciem.
  4. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i przypraw. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszaj. Usmaż placki. Każdy placek polej gulaszem i podawaj.