Zeberka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • oranżada - 0.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę Kasię rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, daję do przestygnięcia.
  2. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  4. Potem dodajemy na przemian zmieszaną mąkę, margarynę rozpuszczoną i oranżadę.
  5. Następnie masę dzielę na pół i do jednej dodaję kakao, miksuję.
  6. I wlewam do okrągłej małej tortownicy (daję tylko papier do pieczenia na spód) i po 3 łyżki raz jasnej masy i na nią raz ciemnej i tak, aż skoczą mi się masy. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 160’C.