Żeberka w glazurze
  • 150 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1.5 kilogramów
  • ziarna kolendry - 1 łyżka
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 mililitrów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • sok pomarańczowy - 200 mililitrów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • cebule szalotki - 2 sztuki
  • oliwa do smażenia - 3 łyżki
  • świeży imbir - 10 gramów
  • sos sojowy - 20 mililitrów
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 100 mililitrów
  • limonka - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, po jednej, dwie lub trzy kości, w zależności od tego, jakie chcesz mieć porcje. Oprósz Przyprawą do grilla Knorr, aby Twoje mięso zamarynowało się dokładnie w mieszance ziół i przypraw. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie żeberka ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na 2h do nagrzanego do 160*C piekarnika.
  2. W międzyczasie przygotuj glazurę: w garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż go, aż ulegnie karmelizacji.
  3. Następnie dodaj wtedy ocet jabłkowy, roztarte ziarna kolendry oraz kmin rzymski, sok pomarańczowy, starty imbir i ketchup, a także sos sojowy. Wszystko razem gotuj około 5 minut, aż glazura będzie gęsta. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę kolendry.
  4. Do tak przygotowanej marynaty przełóż gorące żeberka i odstaw na bok, najlepiej na 12 godzin.
  5. Żeberka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowych tackach, aż marynata zacznie ulegać karmelizacji. W tym samym czasie z grilluj cząstki pomarańczy i limonki, podawaj razem z żebrami.