Żeberka w kapuście

118


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
żeberka wieprzowe z kością2 kilogramy
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr2 sztuki
Przyprawa do mięs Knorr3 łyżki
mąka pszenna100 gramów
olej roślinny do smażenia100 mililitrów
kiszona kapusta500 gramów
koncentrat pomidorowy2 łyżki
cebule2 sztuki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr5 sztuk
czosnek ząbki 2 sztuki
suszone grzyby50 gramów
Kminek z Polski Knorr0.5 łyżeczek
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz w mące, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.
Krok 2
Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona można ją przepłukać).
Krok 3
Do garnka na powrót włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody dodaj 2 Kostki do mięsa pieczeniową Knorr, która nada daniu pełen smak.
Krok 4
Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl