Żeberka w sezamie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1.5 kilogramów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 100 mililitrów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sos sojowy
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • olej - 50 mililitrów
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka obsyp obficie Przyprawą do mięs Knorr i odstaw je do zamarynowania. Najlepiej na cały dzień.
  2. Następnego dnia podsmaż żeberka z dwóch stron na oleju i podlej szklanką wody. Duś pod przykryciem do momentu, gdy staną się miękkie, po czym odstaw do wystygnięcia.
  3. Żeberka wyjmij z sosu, osusz i zanurz w rozbitym jajku oraz sezamie.
  4. Następnie obsmaż panierowane żeberka na patelni.
  5. Do pozostałego sosu dodaj łyżeczkę Przyprawy do mięs Knorr, sos sojowy oraz ketchup. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w wodzie i także dodaj do sosu Całość doprowadź do wrzenia. Sos podawaj oddzielnie.