Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1.5 kilogramów
  • Fix Soczyste żeberka w coli Knorr - 1 opakowanie
  • seler naciowy - 3 sztuki
  • suszone śliwki - 200 gramów
  • wytrawne czerwone wino - 100 mililitrów
  • imbir - 1 łyżeczka
  • goździki - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj i wyporcjuj. Następnie oprósz wszystkie mąką ziemniaczaną i wymieszaj z fixem Knorr.
  2. Śliwki zalej winem, dodaj goździki i imbir. Selera pokrój w centymetrowej grubości kawałki pod skosem.
  3. Rozłóż woreczek załączony do opakowania Fixu, włóż do środka żeberka, selera i wlej wino ze śliwkami - woreczek zepnij mocno spinką załączoną do opakowania.
  4. Potrząśnij woreczkiem z żeberkami, aby wymieszać wszystkie składniki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 45 minut. Podawaj z wytworzonym sosem, posyp kolendrą.