Żeberka z dzika duszone I

Składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ocet 10% - 0.5 szklanek
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 10 ziaren
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.