Żeberka z kardamonem
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1 kilogram
  • ziemniaki - 50 dekagramów
  • kardamon - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • papryka - 1 szczypta
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 50 dekagramów
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • śmietana - 200 mililitrów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • sałatka:
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • sałata - 1 sztuka
  • pomidory - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy
  2. Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.
  3. W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.