Żeberka z kardamonem

0


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
żeberka wieprzowe1 kilogram
ziemniaki50 dekagramów
kardamon 1 szczypta
pieprz czarny1 szczypta
papryka1 szczypta
Rosół z kury Knorr1 sztuka
cebula50 dekagramów
ziele angielskie1 sztuka
śmietana200 mililitrów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
ząbki czosnku3 sztuki
sałatka:
rzodkiewka1 pęczek
sałata1 sztuka
pomidory3 sztuki
oliwa z oliwek2 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy
Krok 2
Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości.
Krok 3
W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Autor: WokalistaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl