Zebra
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • pomarańczowy napój gazowany - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść i ostudź. Ubij pianę z białek z cukrem, a gdy będzie gęsta dodaj żółtka.
  2. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlej Kasię, napój pomarańczowy i wymieszaj.
  3. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej miski wsyp dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao, wymieszaj każdą oddzielnie.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlewaj dużą łyżką na przemian białe i ciemne ciasto.
  5. Piec w 180 st. C około 50 minut.