Zebra (pyszna i bez oranżady)
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka - 2.5 szklanki
  • olej - 0.75 szklanek
  • woda - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • kakao - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować jaja z cukrem, dodać mąkę, olej i wodę oraz proszek do pieczenia.
  2. Masę podzielić na dwie równe części.
  3. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
  4. Na wysmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą tortownicę wylewać partiami ciasto - 2 łyżki ciasta "ciemnego", potem 2 łyżki jasnego i tak na przemian.
  5. Piec w temperaturze 175 st. przez 40 minut. Zawsze się udaje. jak wystygnie, można zrobić polewę czekoladową: 3 łyżki cukru, 1 łyżka Kasi, 1 łyżka kakao i 2 łyżki mleka - zagotować mieszając.
  6. Na gotową polewę posypać orzeszki lub wiórki kokosowe.