Zebra z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 3 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • oranżada - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • wiśnie z kompotu - 500 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Trzy łyżki mąki odłożyć. Resztę mąki dodać do masy jajecznej wraz z proszkiem do pieczenia, oranżadą i olejem. Zmiksować na jednolitą masę.
  3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać odłożoną mąkę, a do drugiej kakao.
  4. Na środek natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy wylewamy na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego.
  5. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec około 45-55 min. w temperaturze 170 stopni.
  6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.