Zebra

120


Średnie


15 min.


10 os.

Składniki
jajka4 sztuki
cukier1.5 szklanek
mąka2.5 szklanki
olej200 mililitrów
mąka3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
esencja rumowa3 mililitry
kakao3 łyżki
masło20 gramów
bułka tarta10 gramów
przegotowana woda200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Tortownicę do ciast posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Krok 2
Jajka wraz z cukrem utrzyj mikserem w kąpieli wodnej.
Krok 3
Gdy cukier się rozpuści zdejmij z kąpieli wodnej, dodaj olej, wodę, ekstrakt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Każde wymieszaj.
Krok 5
Na środek wcześniej przygotowanej tortownicy wylewaj na przemian 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego.
Krok 6
Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl