Zielona lazania

0


Średnie


60 min.


3 os.

Składniki
szpinak mrożony 35 gramów
jajko1 sztuka
marchewka1 sztuka
cebula1 sztuka
łopatka wieprzowa300 gramów
wołowina150 gramów
oliwa40 gramów
pomidory w puszce (z zalewą)400 gramów
wino białe50 gramów
pieprz1 łyżeczka
masło40 gramów
mąka pszenna60 gramów
mleko500 gramów
sól1 szczypta
gałka muszkatołowa1 szczypta
ser żółty200 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Makaron: Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 10min. Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej) Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.
Krok 2
Sos boloński: Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min). Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min. Dodać białe wino, gotować 5min. Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), przyprawę uniwersalną, mini kosteczki, pieprz - dusić 20min.
Krok 3
Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.
Krok 4
Lasagne: W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu. Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera. Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min. Smacznego!
Autor: magnolia0joaskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl