Zielona lazania
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • szpinak mrożony - 35 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • łopatka wieprzowa - 300 gramów
  • wołowina - 150 gramów
  • oliwa - 40 gramów
  • pomidory w puszce (z zalewą) - 400 gramów
  • wino białe - 50 gramów
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • masło - 40 gramów
  • mąka pszenna - 60 gramów
  • mleko - 500 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • ser żółty - 200 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron: Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 10min. Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej) Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.
  2. Sos boloński: Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min). Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min. Dodać białe wino, gotować 5min. Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), przyprawę uniwersalną, mini kosteczki, pieprz - dusić 20min.
  3. Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.
  4. Lasagne: W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu. Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera. Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min. Smacznego!