Przygotowanie |
Krok 1 |
Makaron:
Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto.
Przykryć folią i odstawić na 10min.
Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej)
Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.
|
Krok 2 |
Sos boloński:
Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min).
Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min.
Dodać białe wino, gotować 5min.
Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), przyprawę uniwersalną, mini kosteczki, pieprz - dusić 20min. |
Krok 3 |
Sos beszamelowy:
Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę.
Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min. |
Krok 4 |
Lasagne:
W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu.
Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera.
Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min.
Smacznego! |