Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • por - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • kiełbasa chorizo - 250 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • jarmuż - 500 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
  2. Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  3. W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.