Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo

23


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
por1 sztuka
cebula1 sztuka
czosnek - ząbki2 sztuki
kiełbasa chorizo250 gramów
ziemniaki500 gramów
jarmuż 500 gramów
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl