Zielone choinki (bajaderki)

81


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna250 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
cukier125 gramów
jajka (L)2 sztuki
mrożony szpinak200 gramów
Dodatkowo::
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
cukier125 gramów
kakao3 łyżki
mleko100 mililitrów
konfitura pomarańczowa4 łyżki
suszona żurawina100 gramów
gotowa biała polewa1 opakowanie
cukrowe perełki2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj roztopioną Kasię, szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 st.C. Wystudź.
Krok 3
Ciasto przekrój na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wytnij 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokrusz w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłóż, resztę wsyp do miski.
Krok 4
W garnuszku zagotuj: mleko, Kasię, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 5 minut, by masa lekko przestygła.
Krok 5
Do miski z pokruszonym ciastem wlej masę kakaową, włóż konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Otrzymaną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj stożek (choinkę) i obtocz go w pozostawionych okruchach. Ustaw na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała.
Krok 7
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Czubki schłodzonych choinek umocz delikatnie w polewie, aby dekoracyjnie ściekła. Pozostałą polewę rozsmaruj na zielonych krążkach ciasta i postaw na nich choinki. Udekoruj cukrowymi perełkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl