Zielone choinki (bajaderki)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • jajka (L) - 2 sztuki
  • mrożony szpinak - 200 gramów
  • dodatkowo:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • kakao - 3 łyżki
  • mleko - 100 mililitrów
  • konfitura pomarańczowa - 4 łyżki
  • suszona żurawina - 100 gramów
  • gotowa biała polewa - 1 opakowanie
  • cukrowe perełki - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj roztopioną Kasię, szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 st.C. Wystudź.
  3. Ciasto przekrój na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wytnij 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokrusz w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłóż, resztę wsyp do miski.
  4. W garnuszku zagotuj: mleko, Kasię, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 5 minut, by masa lekko przestygła.
  5. Do miski z pokruszonym ciastem wlej masę kakaową, włóż konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Otrzymaną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj stożek (choinkę) i obtocz go w pozostawionych okruchach. Ustaw na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała.
  7. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Czubki schłodzonych choinek umocz delikatnie w polewie, aby dekoracyjnie ściekła. Pozostałą polewę rozsmaruj na zielonych krążkach ciasta i postaw na nich choinki. Udekoruj cukrowymi perełkami.