Przygotowanie |
Krok 1 |
Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj roztopioną Kasię, szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. |
Krok 2 |
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w 180 st.C. Wystudź. |
Krok 3 |
Ciasto przekrój na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wytnij 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokrusz w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłóż, resztę wsyp do miski. |
Krok 4 |
W garnuszku zagotuj: mleko, Kasię, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 5 minut, by masa lekko przestygła. |
Krok 5 |
Do miski z pokruszonym ciastem wlej masę kakaową, włóż konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj. |
Krok 6 |
Otrzymaną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj stożek (choinkę) i obtocz go w pozostawionych okruchach. Ustaw na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała. |
Krok 7 |
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Czubki schłodzonych choinek umocz delikatnie w polewie, aby dekoracyjnie ściekła. Pozostałą polewę rozsmaruj na zielonych krążkach ciasta i postaw na nich choinki. Udekoruj cukrowymi perełkami. |