Zielone ciasto cytrynowe

232


Łatwe


75 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna250 gramów
masło125 gramów
cukier170 gramów
jajka3 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mrożony szpinak150 gramów
cytryna1 sztuka
Lukier::
cukier puder150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy i dodajemy do niego szpinak. Miksujemy na gładka masę.
Krok 2
Cytrynę parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę następnie wyciskamy sok.
Krok 3
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę szpinakową. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy sok z cytryny (odkładamy łyżkę soku na lukier).
Krok 4
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min.
Krok 6
Cukier puder ucieramy z łyżką soku z cytryny ( w razie konieczności wlewamy odrobinę wody). Ma powstać gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu. Z wierzchu posypujemy skórką startą z cytryny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl