Zielone ciasto cytrynowe
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • keksówka 10x28 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • duże jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mrożony szpinak - 150 gramów
  • duża cytryna - 1 sztuka
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku, lekko przestudź i zmiksuj razem ze szpinakiem.
  2. Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj z niej skórkę (odłóż pod przykryciem) i wyciśnij sok. Jajka ubij z cukrem na puch.
  3. Do ubitych jajek dodaj, ciągle miksując masę szpinakową i połowę soku z cytryny.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do przygotowanej masy delikatnie mieszając.
  5. Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st.C około 40 minut.
  6. Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku na gładki, gęsty lukier. Jeśli trzeba dodaj odrobinę wody. Wymieszaj ze startą skórką z cytryny. Gotowym lukrem polej ciasto.