| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy i dodajemy do niego szpinak. Miksujemy na gładka masę.
|
| Krok 2 |
| Cytrynę parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę następnie wyciskamy sok. |
| Krok 3 |
| Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę szpinakową. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy sok z cytryny (odkładamy łyżkę soku na lukier). |
| Krok 4 |
| Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. |
| Krok 5 |
| Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. |
| Krok 6 |
| Cukier puder ucieramy z łyżką soku z cytryny ( w razie konieczności wlewamy odrobinę wody). Ma powstać gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu. Z wierzchu posypujemy skórką startą z cytryny. |