Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzej gofrownicę. W kielichu miksera zmiksuj na gładką masę jogurt, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej. |
Krok 2 |
Rozdziel jaja, białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce połącz żółtka, jogurt z pietruszką, mąkę, proszek do pieczenia, masło, 3 łyżki przyprawy Knorr, parmezan. Do powstałego ciasta dodaj ubitą pianę. |
Krok 3 |
Gorącą gofrownicę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto, upiecz gofry. Piecz je w zależności od gofrownicy - około 4-5 minut, aż gofry będą chrupiące i złociste. Upieczone gofry przełóż na talerz. |
Krok 4 |
Na suchej patelni upraż pestki dyni, posiekaj ząbek czosnku i natkę kolendry. Pieczarki pokrój w pół-plastry, cebulę w drobną kosteczkę, drobno posiekaj kapary i oliwki, zetrzyj na tarce ser. |
Krok 5 |
W misce rozmieszaj w oleju 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i pastę chili. Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż na pół, obficie natrzyj ją przygotowaną marynatą. Kurczaka obsmaż na średnio rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażone piersi przestudź, pokrój w drobna kosteczkę. Na tej samej patelni usmaż cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełóż je do miski, dodaj kapary, oliwki, posiekany czosnek, pestki dyni, ser i kurczaka. |
Krok 6 |
Całość dokładnie wymieszaj z kolendrą. Na powierzchni gofra ułóż liść sałaty, nałóż farsz. Kanapkę przykryj drugim gofrem, wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika. Ciepłego gofra przetnij na pół po skosie, podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem. |