Zielone Gofry a la pizza
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 400 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • masło - 200 gramów
  • jogurt naturalny - 400 mililitrów
  • parmezan - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Przyprawa do ziołowego kurczaka Knorr bez dodatku soli - 1 łyżeczka
  • farsz:
  • kurczak - 200 gramów
  • Przyprawa do ziołowego kurczaka Knorr bez dodatku soli - 4 łyżki
  • ostra pasta z fermentowanej chili - 1 łyżka
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • kapary - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • zielone oliwki bez pestek - 50 gramów
  • pestki dyni - 50 gramów
  • żółty ser - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • sałata - 3 listków
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej gofrownicę. W kielichu miksera zmiksuj na gładką masę jogurt, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej.
  2. Rozdziel jaja, białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce połącz żółtka, jogurt z pietruszką, mąkę, proszek do pieczenia, masło, 3 łyżki przyprawy Knorr, parmezan. Do powstałego ciasta dodaj ubitą pianę.
  3. Gorącą gofrownicę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto, upiecz gofry. Piecz je w zależności od gofrownicy - około 4-5 minut, aż gofry będą chrupiące i złociste. Upieczone gofry przełóż na talerz.
  4. Na suchej patelni upraż pestki dyni, posiekaj ząbek czosnku i natkę kolendry. Pieczarki pokrój w pół-plastry, cebulę w drobną kosteczkę, drobno posiekaj kapary i oliwki, zetrzyj na tarce ser.
  5. W misce rozmieszaj w oleju 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i pastę chili. Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż na pół, obficie natrzyj ją przygotowaną marynatą. Kurczaka obsmaż na średnio rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażone piersi przestudź, pokrój w drobna kosteczkę. Na tej samej patelni usmaż cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełóż je do miski, dodaj kapary, oliwki, posiekany czosnek, pestki dyni, ser i kurczaka.
  6. Całość dokładnie wymieszaj z kolendrą. Na powierzchni gofra ułóż liść sałaty, nałóż farsz. Kanapkę przykryj drugim gofrem, wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika. Ciepłego gofra przetnij na pół po skosie, podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem.