Zielone Gofry a la pizza

6


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna400 gramów
jajko4 sztuki
masło200 gramów
jogurt naturalny400 mililitrów
parmezan4 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
natka pietruszki1 pęczek
ząbek czosnku1 sztuka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżeczka
Farsz::
kurczak200 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr4 łyżki
ostra pasta z fermentowanej chili1 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżki
kapary2 łyżki
cebula1 sztuka
zielone oliwki bez pestek50 gramów
pestki dyni50 gramów
żółty ser100 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
pieczarki200 gramów
sałata3 listków
natka kolendry1 pęczek
Ketchup Hellmann's Łagodny100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej gofrownicę. W kielichu miksera zmiksuj na gładką masę jogurt, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej.
Krok 2
Rozdziel jaja, białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce połącz żółtka, jogurt z pietruszką, mąkę, proszek do pieczenia, masło, 3 łyżki przyprawy Knorr, parmezan. Do powstałego ciasta dodaj ubitą pianę.
Krok 3
Gorącą gofrownicę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto, upiecz gofry. Piecz je w zależności od gofrownicy - około 4-5 minut, aż gofry będą chrupiące i złociste. Upieczone gofry przełóż na talerz.
Krok 4
Na suchej patelni upraż pestki dyni, posiekaj ząbek czosnku i natkę kolendry. Pieczarki pokrój w pół-plastry, cebulę w drobną kosteczkę, drobno posiekaj kapary i oliwki, zetrzyj na tarce ser.
Krok 5
W misce rozmieszaj w oleju 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i pastę chili. Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż na pół, obficie natrzyj ją przygotowaną marynatą. Kurczaka obsmaż na średnio rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażone piersi przestudź, pokrój w drobna kosteczkę. Na tej samej patelni usmaż cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełóż je do miski, dodaj kapary, oliwki, posiekany czosnek, pestki dyni, ser i kurczaka.
Krok 6
Całość dokładnie wymieszaj z kolendrą. Na powierzchni gofra ułóż liść sałaty, nałóż farsz. Kanapkę przykryj drugim gofrem, wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika. Ciepłego gofra przetnij na pół po skosie, podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl