Zielone jabłuszko
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • masa jabłkowa
  • jabłko - 1 kilogram
  • galaretka agrestowa - 3 opakowania
  • piana
  • śmietana Śnieżka - 2 opakowania
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia -wymieszać.
  2. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Upiec około 30 minut w tem. 180*C.
  3. MASA: Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 20 minut, żeby zmiękły - wystudzić.
  4. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.
  5. PIANKA: Cytrynowe galaretki zalać 1 szklanką wody- ostudzić. Kiedy zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki ze szklanką mleka, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach.
  6. Masę szybko wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do lodówki.