Zielone jabłuszko

6


Łatwe


0 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
mąka1 szklanka
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżka
Masa jabłkowa:
jabłko1 kilogram
galaretka agrestowa3 opakowania
Piana:
śmietana Śnieżka2 opakowania
galaretka cytrynowa2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia -wymieszać.
Krok 2
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Upiec około 30 minut w tem. 180*C.
Krok 3
MASA: Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 20 minut, żeby zmiękły - wystudzić.
Krok 4
Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.
Krok 5
PIANKA: Cytrynowe galaretki zalać 1 szklanką wody- ostudzić. Kiedy zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki ze szklanką mleka, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach.
Krok 6
Masę szybko wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl