Przygotowanie |
Krok 1 |
Szpinak opłucz w zimnej wodzie, osusz na czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Do szpinaku dodaj całe jajka, sól, pieprz, gałkę i zblenduj całość na gładko. |
Krok 2 |
Do ciasta dodaj wodę, mleko i 100 g mąki, porządnie wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej za pomocą ubijaczki/trzepaczki do jajek – mikserem będzie za mocno chlapać).
Ciasto będzie dość rzadkie, to normalne. Ostaw je na ok 15 – 20 minut na blat lub stół kuchenny (nie do lodówki). |
Krok 3 |
Do garnka przełóż masło, lekko je podgrzej a następnie dodaj całą zawartość opakowania Knorr, drobno posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i 350 ml wrzącej wody, zamieszaj i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu kila razy mieszając (uważaj, żeby się nie przypaliło).
Farsz zdejmij z ognia, do garnka dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, bazylię oraz kremowy serek. Wymieszaj. Spróbuj – jeśli jest zbyt pikantne – dodaj więcej serka. |
Krok 4 |
Ciasto na naleśniki powinno nieco zgęstnieć, ale dalej być dość rzadkie. Jeśli uznasz, że powinno być bardziej gęste dodaj ok 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Na patelni do naleśników rozgrzej olej, ciepły (ale nie wrzący) przelej do ciasta naleśnikowego i energicznie zamieszaj. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie przykleją się do patelni.
Na tej samej patelni, na średnim ogniu smaż naleśniki przez ok 1-2 minuty z każdej strony. |
Krok 6 |
Na jeszcze ciepłe naleśniki, nałóż po łyżce nadzienia, zbierz brzegi naleśnika formując woreczek/sakiewkę. Ściśnij i za pomocą gałązki szczypiorku delikatnie zawiąż supełek.
Gotowe naleśniki przed jedzeniem dodatkowo podgrzej, na przykład wkładając je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. |