Zielone naleśniki

20


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
jajka5 sztuk
szpinak świeży 100 gramów
Kotlety z kaszy bulgur Knorr1 opakowanie
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr0.3 łyżeczek
pieprz czarny mielony0.3 łyżeczek
mleko100 mililitrów
woda gazowana100 mililitrów
sól1 łyżeczka
papryka zielona (pokrojona w kostkę)1 sztuka
ząbek czosnku posiekany 1 sztuka
mąka pszenna / mąka tortowa125 gramów
woda-wrzątek350 mililitrów
serek kremowy naturalny3 łyżki
masło1 łyżka
natka pietruszki pół pęczka1 sztuka
świeża bazylia kilka listków4 sztuki
szczypiorek 1 pęczek 1 sztuka
olej roślinny do smażenia4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Szpinak opłucz w zimnej wodzie, osusz na czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do szpinaku dodaj całe jajka, sól, pieprz, gałkę i zblenduj całość na gładko.
Krok 2
Do ciasta dodaj wodę, mleko i 100 g mąki, porządnie wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej za pomocą ubijaczki/trzepaczki do jajek – mikserem będzie za mocno chlapać). Ciasto będzie dość rzadkie, to normalne. Ostaw je na ok 15 – 20 minut na blat lub stół kuchenny (nie do lodówki).
Krok 3
Do garnka przełóż masło, lekko je podgrzej a następnie dodaj całą zawartość opakowania Knorr, drobno posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i 350 ml wrzącej wody, zamieszaj i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu kila razy mieszając (uważaj, żeby się nie przypaliło). Farsz zdejmij z ognia, do garnka dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, bazylię oraz kremowy serek. Wymieszaj. Spróbuj – jeśli jest zbyt pikantne – dodaj więcej serka.
Krok 4
Ciasto na naleśniki powinno nieco zgęstnieć, ale dalej być dość rzadkie. Jeśli uznasz, że powinno być bardziej gęste dodaj ok 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na patelni do naleśników rozgrzej olej, ciepły (ale nie wrzący) przelej do ciasta naleśnikowego i energicznie zamieszaj. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie przykleją się do patelni. Na tej samej patelni, na średnim ogniu smaż naleśniki przez ok 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 6
Na jeszcze ciepłe naleśniki, nałóż po łyżce nadzienia, zbierz brzegi naleśnika formując woreczek/sakiewkę. Ściśnij i za pomocą gałązki szczypiorku delikatnie zawiąż supełek. Gotowe naleśniki przed jedzeniem dodatkowo podgrzej, na przykład wkładając je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Autor: Aleksandra nerdycook.inPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl